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Dear Bruce 

Donor Families Australia 

Question for advice 

1 You have asked Lavan to provide you with a letter of advice with respect to 

legislation surrounding the ability of organ donor families (next of kin of minor/adult 

deceased donors) to disclose or give to any other person any information or 

document whereby the identity of “a person” may become publicly known. 

2 In particular, you asked us to focus on the following pieces of legislation: 

2.1 Human Tissue and Transplant Act 1982 (WA), Part III which deals with 

donations of tissue after death 

Statement of the law 

3 In Western Australia, the primary legislation regarding organ donation is the Human 

Tissue and Transplant Act 1982 (WA) (HTTA). 
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Organ Donation 

Children 

4 Section 5 of the Age of Majority Act 1972 (WA) provides that persons of age 18 

years or more are to have full legal capacity.  The only potentially relevant caveat in 

the Age of Majority Act is that section 5 does not affect any other ‘juristic 

competence’ or capacity attributable to insanity or mental infirmity.  This advice does 

not cover the rights of persons who may not have legal capacity, but who are over 

the age of 18 years. 

5 The HTTA defines ‘child’ as a person who has not attained the age of 18 years.  

Living Donors 

6 Part II, Division 2 of the HTTA provides for donations of tissue by living adults and 

Division 3 deals with donations from living children.   

7 With respect to living children, broadly, a parent can consent to the removal of 

‘specified regenerative tissue’ of the child (subject to specific circumstances).1  

There are similar rules with respect to blood transfusions.2 

Deceased donors 

8 Part III of the HTTA deals with donations of tissue after death.  There is no explicit 

provision in Part III relating to children or adults; rather, the ‘donor’ is referenced as 

a ‘body of a person who has died…’. 

9 However, section 22(2) HTTA provides the situations in which a designated officer 

for a hospital may authorise the removal of tissue from the body of the person who 

has died.  In this respect, broadly, the designated officer for a hospital may authorise 

the removal of tissue where: 

9.1 the designated officer is satisfied that the deceased person had expressed 

the wish/consent to the removal (and had not withdrawn such consent);3 

or 

9.2 the designated officer has no reason to believe that the deceased person 

had expressed an objection and the senior available next of kin consents 

to the removal of tissue. 

10 ‘Senior available next of kin’ is defined, insofar as it relates to children, as: 

(a) in relation to a child, means the first in order of priority of the following persons 

who is available at the time — 

                                                   

1 HTTA s13. 

2 HTTA s19. 

3 HTTA s22(2)(a) 
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(i) if the child has both a spouse, and a de facto partner who has attained the 

age of 18 years, the spouse or de facto partner with whom the child is living as 

a spouse or de facto partner;4 

(ia) the spouse, or de facto partner who has attained the age of 18 years, of 

the child; 

(ii) a parent of the child; 

(iii) a brother or sister, who has attained the age of 18 years, of the child;  

(iv) a guardian of the child; 

11 Accordingly, the consent to the removal of tissue from a deceased child, may, in 

certain circumstances (and we understand from your instructions, as a matter of 

practice will always), rest with the spouse/de facto partner/parent/brother or 

sister/guardian of the child. 

Disclosure of Information 

12 Section 34 of the HTTA provides: 

34. Disclosure of information  

(1) Subject to this section, a person shall not disclose or give to any other person any information 

or document whereby the identity of a person —  

(a) from whose body tissue has been removed for the purpose of transplantation or for use 

for other therapeutic purposes or for medical, teaching or scientific purposes; or 

(b) with respect to whom or with respect to whose body a consent or authority has been 

given under this Act; or  

(c) into whose body tissue has been, is being, or may be, transplanted,  

 may become publicly known.  

 Penalty: $500 

 (2) Subsection (1) does not apply to or in relation to any information disclosed — 

(a) in pursuance of an order of a Court or when otherwise required by law; or  

(b) for the purposes of hospital administration or bona fide medical research; or  

(c) with the consent of the person to whom the information relates; or  

                                                   

4 This section recognises that “It is conceivable that someone could have been married, separated 

and entered into a de facto relationship before reaching the age of 18”.  See Western Australia, 

Extract from Parliamentary Debates, Legislative Assembly, 11 December 2001, 84 

(https://www.parliament.wa.gov.au/Hansard/hansard.nsf/0/77743d6b5ab88572c8257570001490c0/

$FILE/A36%20S1%2020011211%20p6798e-6916a.pdf) 

https://www.parliament.wa.gov.au/Hansard/hansard.nsf/0/77743d6b5ab88572c8257570001490c0/$FILE/A36%20S1%2020011211%20p6798e-6916a.pdf
https://www.parliament.wa.gov.au/Hansard/hansard.nsf/0/77743d6b5ab88572c8257570001490c0/$FILE/A36%20S1%2020011211%20p6798e-6916a.pdf
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(d) when the circumstances in which the disclosure is made are such that the disclosure is 

or would be privileged.  

Statutory construction – disclosing information 

13 In determining what provisions mean, one is required to use principles of statutory 

construction. The approach to statutory construction is that outlined by the High 

Court in SZTAL v Minister for Immigration and Border Protection5 where the Court at 

[14] stated: 

The starting point for the ascertainment of the meaning of a statutory provision is the text of the 

statute whilst, at the same time, regard is had to its context and purpose. Context should be 

regarded at this first stage and not at some later stage and it should be regarded in its widest 

sense. This is not to deny the importance of the natural and ordinary meaning of a word, namely 

how it is ordinarily understood in discourse, to the process of construction. Considerations of 

context and purpose simply recognise that, understood in its statutory, historical or other context, 

some other meaning of a word may be suggested, and so too, if its ordinary meaning is not 

consistent with the statutory purpose, that meaning must be rejected. 

[emphasis added] 

14 Accordingly, to interpret the meaning of statute/legislation, we begin with the 

ordinary meaning of the words. 

15 Section 34(1) HTTA provides that no person may ‘disclose or give’ to any person, 

any information or document whereby the identity of (i) a donor, (ii) a person in 

respect of whom a consent or authority was given under the HTTA, or (iii) a 

recipient, may become publicly known.  Section 34(2) provides exceptions, 

including, relevantly, “the consent of the person to whom the information relates”.  In 

this section, ‘consent’ is not limited to ‘written consent’.  

16 According to the ‘Review of the Australian organ donation, retrieval and 

transplantation system - Final Report - 12 December 2018’ (the 2018 Review)6, the 

purpose and context in which the HTTA operates, with respect to disclosure of 

identifying information, is as follows: 

The respective Human Tissue Acts prohibit the disclosure of identifying information which may 

result in the identification of an organ donor or transplant recipient. As a result, health 

professionals are not able to facilitate the meeting of donor families and transplant recipients. 

While the legislative provisions may vary depending on the jurisdiction, the purpose remains the 

same: to protect the identity of those who have donated organs, or received 

transplantation. 

[emphasis added] 

                                                   

5 SZTAL v Minister for Immigration and Border Protection [2017] HCA 34; (2017) 347 ALR 405; 91 ALJR 936 at [14]. 

6 Review of the Australian organ donation, retrieval and transplantation system (Final report, 12 

December 2018), 106. 
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Discussion of how the law applies 

17 On a plain reading of the text of s34(1) HTTA, our view is that the legislation is clear 

in that it prohibits any person from disclosing information/document(s) from which 

the identity of (i) a donor, (ii) a person in respect of whom a consent or authority was 

given under the HTTA, or (iii) a recipient, may become publicly known. 

18 This is supported by the 2018 Review. 

19 In our view, the exception noted in s34(2), with respect to ‘consent’, does not allow 

for any person, other than the person to whom the information relates, to give the 

information/document(s).    

20 In this respect, the ‘person to whom the information relates’ is (i) the donor, (ii) the 

person in respect of whom a consent or authority was given under the HTTA, or (iii) 

the recipient, as identified in s34(1). 

21 This section seems to imply that, for example, a parent of a child donor cannot say 

to any other person, words to the effect of ‘my son/daughter donated their organ/s’, if 

that identifying information “may become publicly known”. 

22 We have not found any authority on the interpretation of the phrase “may become 

publicly known”. 

23 It appears highly unlikely (and indeed we have found no instances) that an offence 

against s34 HTTA would be prosecuted. We cannot, however, discount the 

theoretical risk. 

What if the ‘person to whom the information relates’ is deceased? 

24 Whilst we recognise that a person who is deceased will not be able to consent to 

their identity becoming known (at least insofar as those persons are not able to 

consent after death), it appears that this is not considered within the legislation. 

Accordingly, on our interpretation of the legislation, no person may give 

information/document(s) pertaining to a deceased donor, recipient or person in 

respect of whom an authority was given, if that person is deceased. 

25 It is arguable that if the deceased person, prior to their death, had given consent for 

their identifying details to be disseminated, this would fall into the exception of 

consent under s34(2)(c). 

Rights of next of kin to consent to disclosure 

26 You raised with us the query as to the rights of the next of kin to consent to 

disclosure, particularly in the context of the next of kin having substantial rights and 

powers under the act with respect to organ and tissue donations.7 

                                                   

7 See, eg, HTTA ss22, 23, 25, 26 
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27 Our view is that next of kin do not fall within any of the express exceptions in s34(2) 

and as these are the only categories of exception, next of kin are not able, within the 

scope of the legislation, to provide such details. 

28 If we are right, that may be an unintended consequence of the legislation and it may 

be that lobbying is appropriate to cause a change to it.  

Publications by Donate Life 

29 You raised with us a query as to the rights of ‘Donate Life’ to publish information 

about donors and recipients in their ‘Book of Life’, in which the donor and/or 

recipient’s identities may become known. 

30 As a preliminary matter, we note that as we are not privy to any Donate Life 

information (save for what is publicly available), we cannot categorically state 

whether Donate Life is operating within the scope of the HTTA or not. 

31 However, on our preliminary view, it appears that by publishing stories referring to 

deceased donors and recipients (wherein in the identity of the donor/recipient may 

become publicly known), the Book of Life may be in breach of the HTTA.   

32 It is possible (though we recognise unlikely) that the people referred to in the 

publication had consented to their personal identifying information being used.  

Rights of donor families/next of kin to be aware of legislative limitations 

33 You have raised with us whether donor families/next of kin should be made aware of 

the provisions and limitations under the HTTA before consenting to organ donation, 

particularly insofar as they relate to the rights of donor families to disclose 

information in respect of the donor (and/or recipient).  

34 From a legal perspective, there are no requirements in the HTTA that donors and/or 

their families/next of kin must be informed of their rights after consenting to organ 

donation.  Consent can only be given if medical advice (not legal advice) has been 

given. 

35 From an ethical perspective, this is certainly an issue which we can understand 

would be close to the heart of many donor families and accordingly, you may choose 

to lobby around this issue and the wording and workings of the legislation.  

Use of this letter, and waiver of privilege 

36 We note that the information and advice provided in this letter is for the use of Donor 

Families Australia.  If you share this advice with any other parties/persons, any legal 

professional privilege will be lost.  
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We set out in Annexure 1, some scenarios and our interpretation of what the legislation says is 

ok and not ok in each situation. 

Your sincerely 

 

 

Iain Freeman 

Partner 
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Annexure 1 - FAQs/Practical Examples 

Deceased child donor 

37 A child under the age of 18 has died.  The child’s parents attend at the hospital (the 

child is not in a serious relationship).  At the hospital, the designated officer has 

asked the child’s parents if they consent to the child’s organ/s being donated.  The 

parents agree and the child becomes an organ donor. 

 Can the parents ‘spread the word’ about their child being an organ donor? 

37.1 No.  On our interpretation of the legislation, the parents, even as next of 

kin, cannot disclose any information about their child, where the identity of 

that child may become publicly known.  If a parent says to a person ‘my 

son/daughter chose to be an organ donor’, then the identity of that child is 

known.  Whether the identify of the child ‘may become publicly known’ will 

depend on the circumstances.  It may be arguable that the parents could 

tell select people about their chid and their child’s donation, if telling those 

people did not mean that the information ‘may become publicly known’.   

37.2 We recognise it is highly unlikely that parents/next of kin would be 

prosecuted for a breach of disclosure of identifying information about their 

son/daughter being an organ donor.  

Can the parents/next of kin consent to identifying information about the child being 

disclosed? 

37.1 No.  Only the ‘person to whom the information relates’ can consent to the 

disclosure of the identifying information.  

Can the child consent to information being published about them/their donation, whilst 

they are alive?  

37.2 Unclear.  In theory, if a donor has consented to their own identifying 

information being disclosed, then such disclosure is not in breach of the 

Act.  However, for a person under the age of 18, the consent may be 

required to have been given by their parent/guardian.  The legislation is 

not clear on this point.   

37.3 It is possible that, in line with provisions such as those relating to 

donations of tissue by living children, the child would not be able to 

provide consent unless they had received advice with respect to the 

nature of the consent, implications of consent, and so on.  However, it 

appears highly unlikely that an (otherwise healthy) child would ever be in 

in a position to seek advice regarding such information.  It is much more 

likely that this would be a ‘dinner table conversation’.   

Deceased adult donor 

38 An adult has died.  At the hospital, the designated officer has asked the adult’s next 

of kin (in this case, their spouse) if they consent to the adult’s organ/s being 
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donated.8  The spouse knew the deceased wished to be an organ donor, and 

agrees and the deceased adult becomes an organ donor. 

 Can the spouse publicise that the deceased spouse’s was an organ donor? 

38.1 No, not if the donor’s identify ‘may become publicly known’.  Not unless 

the deceased spouse had consented to the disclosure of their information.  

This would likely be difficult to demonstrate. 

Living adult donor  

39 An adult has consented to donating an organ whilst they are alive, and donates a 

kidney to their spouse. 

 Can the recipient spouse publicise their gratitude for the donor? 

39.1 Only if the donor is not identified, or if the donor consented to being 

identified (or any gratitude was such that the identity of the donor would 

not become publicly known).  

 

                                                   

8 We note that you have instructed us that it is a matter of practice that the donor’s next of kin is 

asked whether they consent; accordingly, our examples do not address situations where the 

designated officer is satisfied that the deceased person, during their lifetime, expressed a 

wish/consent to the removal of tissue, and the officer has then not sought input from the next of kin.  


